Recept: Zoete aardappel taart

Vandaag ga ik aan de slag met zoete aardappel! Na een vakantie in Spanje met heel veel eten en drinken, is het goed om weer even wat balans aan te brengen in mijn eetpatroon met lekkere groenten. Hoog tijd om met een van mijn favoriete producten te koken: de zoete aardappel! Deze oranje vriend doet steeds vaker zijn intrede in de gerechten die ik maak. De zoete aardappel is namelijk geen ‘echte’ aardappel, maar een zetmeelhoudende knol die officieel tot de categorie groenten behoort.

In dit recept gebruik ik de zoete aardappel als bodem in een hartige spinazietaart.

2014-08-21 09.50.04

Hieronder lees je meer weetjes over de zoete aardappel en leg ik uit hoe je zelf dit recept kunt maken!

Zoete aardappel, waarom eigenlijk?

– Er zitten veel vitamines en mineralen in zoals vitamine A, C, calcium, kalium en magnesium

– In een zoete aardappel zitten 1,5 keer zoveel anti-oxidanten dan in blauwe bessen

– De vezels in de zoete aardappel zorgen voor een goede stoelgang en je zit er sneller vol van

– Het is gewoon erg lekker!

Ingrediënten voor 3 personen:

– 2 zoete aardappelen, geschild en in dunne plakjes gesneden

– 450 gram spinazie

– 1 teen knoflook

– 1 rode ui

– 5 (|biologische) eieren

– 150 gram fêta

– peper en zout naar smaak

– olijfolie

– ovenschaal (op de foto’s zie je dat ik een springvorm heb gebruikt, maar je leest later waarom ik dat de volgende keer niet meer ga doen 😉 )

Aan de slag!

1. Besprenkel de plakjes zoete aardappel met wat olijfolie en leg ze in een ovenschaal. Je kunt de aardappelschijfjes natuurlijk niet zo mooi over een schaal verdelen als bijvoorbeeld bladerdeeg, maar als er wat gaatjes ontstaan is dit geen probleem. Bak de bodem van de hartige taart 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

2014-08-20 18.04.56-1

2. Als de bodem in de oven staan, kun je vast beginnen met de vulling. Snijd de knoflook en ui fijn, bak ze even kort aan in een koekenpan en voeg de spinazie toe. Laat dit ongeveer 5 min op een laag vuurtje staan.

3. Kluts intussen de eieren in een ruime kom, snijd de fêta in kleine blokjes en voeg ze toe aan het ei-mengsel.

4. Haal de zoete aardappel bodem uit de oven, verdeel het spinazie mengsel over de taart en giet vervolgens het ei en de fêta over de taart. Bij deze stap kwam ik erachter dat ik de volgende keer beter een ovenschaal kan gebruiken dan een springvorm, omdat er een klein beetje ei uit de springvorm droop. Leerpuntje!

2014-08-20 18.32.16-1

5. Zet de oven iets lager (180-190 graden) en bak de taart nog ongeveer 40 minuten.

6. Haal de schaal uit de oven en snijd de taart voorzichtig in stukken. Pas op: de taart is erg warm! Omdat ik niet kon wachten om mijn tanden erin te zetten, heb ik dus mooi mijn mond verbrand.

2014-08-20 19.33.31-1

Om de maaltijd helemaal compleet te maken, kun je er nog een lekkere salade bij serveren. Als je niet zo’n vega-fan bent, zou je er ook altijd nog een lekker gehaktballetje bij kunnen serveren. Genoeg mogelijkheden dus, bon apetit!

Advertenties

3 gedachtes over “Recept: Zoete aardappel taart

  1. Fred zegt:

    Hoi Lieke, persoonlijk vindt ik jouw recept beschrijvingen meer tot mijn interessegebied horen dan de nails ;-). De recepten gaan we zeker uitproberen. Keep up the good work !!!!!

    Like

  2. Magelien zegt:

    Hoi Lieke,
    Gisteren heb ik dit recept gemaakt voor een etentje met vriendinnen en we vonden het allemaal erg lekker! Dus dank je wel voor het recept.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s