Recept: Pilav met gehakt, spinazie en rozijnen

Is het nou pilaf of pilav? Ik weet het niet, maar wat ik wel weet is dat dit een super gerecht is waarmee je eindeloos kunt variëren. Heb je weinig tijd maar wil je wel iets gezonds op tafel zetten? Dan is dit een recept voor jou!

recept-pilav-gehakt-spinazie-rozijnen

Pilav: waar komt het vandaan?

Pilav is een gerecht dat haar oorsprong vindt in het Midden-Oosten. Het gerecht bestaat uit een graansoort, meestal rijst, die klaargestoomd wordt in bouillon en waar later kruiden, groenten en vlees aan toegevoegd worden.

Ik heb dit keer geen rijst gebruikt, maar ik heb gekozen voor een volkoren grove bulgur, te koop in de Turkse supermarkt of een van de grotere supermarkten.

Ingrediënten voor 2 à 3 porties

Voor dit recept heb ik eens flink ingeslagen bij de Turkse supermarkt bij mij om de hoek. Mocht je die niet in de buurt hebben, dan kom je in de wat grotere supermarkt ook een heel eind. En je kunt natuurlijk de bulgur vervangen door rijst.

  • 200 gram bulgur (of rijst)
  • 1 (groente)bouillon blokje
  • 250 gram (runder)gehakt
  • 450 gram verse bladspinazie
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • een handvol (gele) rozijnen
  • 2 eetlepels gehakte verse munt
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 1 eetlepel Garam Masala (mocht je dit niet kunnen vinden, kun je ook wat komijnpoeder en kaneel gebruiken)
  • een handvol geroosterde pijnboompitten

Aan de slag!

  1. Doe de rozijnen in een schaaltje met warm water en laat ze even wellen.
  2. Rooster de pijnboompitten licht in een koekenpan op halfhoog vuur. Laat ze niet aanbranden 😉
  3. Doe de bulgur in een pan, voeg het bouillon blokje toe en giet er kokend water op totdat de bulgur nét onder staat. Normaal gesproken laat ik de bulgur dan wellen totdat ik klaar ben met de andere handelingen, maar deze volkoren bulgur werd op deze manier niet echt gaar dus ik heb iets meer water toegevoegd en heb hem op een laag vuurtje door laten koken. Mocht je rijst gebruiken, kook dan de rijst in de bouillon gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  4. Hak de knoflook fijn en snijd de ui in halve ringen. Zet een koekenpan op het vuur met wat olijfolie en fruit de knoflook en de ui even kort aan.
  5. Voeg het gehakt toe aan het ui en knoflookmengsel en bak het rul.
  6. Voeg tenslotte de spinazie toe totdat deze geslonken is. Breng vervolgens het mengsel op smaak met de garam marsala en naar smaak wat peper en zout.
  7. Als de bulgur gaar is, voeg je die toe aan het spinazie en gehakt mengsel. Laat het even op een zacht vuurtje door garen.
  8. Hak ondertussen de munt en peterselie fijn en voeg deze toe aan de pilav, evenals de rozijnen.

En klaar ben je! Nu kun je gaan genieten van dit heerlijke smaakvolle recept. Mocht je nu iets overhouden? Neem dat dan de volgende dag mee naar je werk als lunch. Je zult merken dat de pilav dan nóg lekkerder is omdat alle smaken dan dieper de bulgur in zijn getrokken.

Bon Apetit!

recept-pilav-gehakt-spinazie-rozijnen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s