Recept: Langzaam gegaarde kip met spinaziesalade

Mijn nachtmerrie: een vies droog en dradig stuk kippenvlees dat je met drie liter water nog niet doorgeslikt krijgt, ieuw… Veel mensen vinden het moeilijk om kip te bereiden, de kip moet immers gaar zijn maar tegelijkertijd weer niet té gaar.

Met dit recept kan je kippenbout (bijna) niet meer mislukken! Ten minste, als je alles doet wat ik zeg 😉 Het resultaat? Een lekker sappig stukje kip met een goudbruin korstje waar je diner gasten van gaan watertanden.

kip-spinazie-salade-5

Kip uit de oven

Wat eigenlijk de regel is voor een mals en sappig stukje kip, is hoe langzamer hij gaar wordt, hoe malser hij blijft. Het proces van garen betekent eigenlijk dat je door middel van een warmtebron, de eiwitstructuur van een voedingsmiddel verandert. Hoe langzamer en geleidelijker dit proces gaat, hoe beter het is voor het vlees. Voor dit recept heb ik de oven op 160°C gezet. De kip heeft hier 2 uur lang heerlijk in kunnen garen. Je kunt er ook voor kiezen om de oven nog lager te zetten, maar dan moet de kip er ook langer in liggen.

Ingrediënten

Voor twee personen heb je nodig:

Kip:

  • 2 (biologische of scharrel) kippenbouten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode ui
  • 1 citroen (halve citroen voor het sap, de andere helft voor schijfjes)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Peper en zout naar smaak

Salade:

  • 200 gram spinazie
  • 1 eetlepel verse munt, fijngehakt
  • 1 eetlepel verse dille, fijngehakt
  • 1 blik kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 handvol cranberry’s
  • 1 handvol cashewnoten

De ingrediëntenlijst ziet er behoorlijk lang uit, maar als je regelmatig kookt met kruiden, .

Aan de slag!

1. Verwarm de oven voor op 160°C.

2. Leg de kippenbouten in een ovenschaal. Wrijf het huidje in met de knoflook, peper, zout, paprikapoeder en het citroensap. Het citroensap is er onder andere voor om het vlees lekker mals te houden. Je hoeft niet bang te zijn dat de kip heel zuur wordt, van het sap proef je vrijwel niks terug. Snijd de rode ui in ringen en leg ze over de kip. Leg de citroenschijfjes op de kip en sprenkel er tot slot nog wat olijfolie overheen.

kip-spinazie-salade-2

3. Schuif de kip in de oven voor ongeveer 2 uur. Wachten maar!

4. Begin een half uurtje voordat de kip klaar is aan de salade. Eigenlijk is dit het meest simpele onderdeel van de maaltijd, want je gooit gewoon alles bij elkaar 😉

5. Haal de kip uit de oven en check even of hij gaar is. Houd je van een krokant velletje? Zet hem dan nog even 5 minuutjes onder de grill.

Simpel toch? Het enige dat je nodig hebt voor dit recept is geduld. Zelfs voor iemand met weinig keuken skills is dit een gerecht waarmee je je dinergasten kunt overdonderen. Eet smakelijk!

kip-spinazie-salade-5

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s