Recept: Cruesli Zelf Maken

Zoals het aloude spreekwoord luidt: een goed begin is het halve werk. Logisch dus dat een lekker stevig ontbijt je prima op weg kan helpen om de dag weer door te komen. Cruesli is altijd een van mijn favoriete doordeweekse ontbijtjes geweest. Toen ik wat bewuster met mijn voeding bezig ging, merkte ik dat in de cruesli die je in de supermarkt koopt altijd erg veel suiker zit. En als ik veel suiker in de ochtend eet, heb ik de hele dag snaai-zin. Niet handig!

Opeens kwam daar een prachtige brainwave: waarom maak ik het niet gewoon zelf voortaan? Je kunt dan namelijk zelf kiezen wat je er allemaal instopt, en je kunt daardoor dus ook de suiker weglaten. Win-win!

Cruesli-zelf-maken-5

Zelf cruesli maken

Het leuke aan zelf cruesli maken is dat het niet alleen lekker en gezond is, maar ook je huis gaat super lekker ruiken! Daarbij is het echt heel erg simpel om te doen, en als het eenmaal in de oven staat heb je er bijna geen omkijken naar. Handig dus om in het weekend een grote voorraad te maken, zodat je doordeweeks nooit misgrijpt.

Ingrediënten

Voor 400 gram cruesli heb je nodig:

  • 150 gram havermout
  • 50 gram pompoen- of zonnebloempitten
  • 50 gram gehakte noten (ik gebruik walnoten en pecannoten)
  • 50 gram kokosrasp
  • 60 gram (kokos of olijf) olie
  • 40 gram agavesiroop of honing
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2 theelepels kaneel

Aan de slag!

1. Verwarm de oven op 170°C.

2. Doe alle droge ingrediënten in een keukenmachine, hak alles even fijn. Houd je van grove cruesli? Hak de ingrediënten dan wat korter.

Cruesli-zelf-maken-1

3. Voeg de natte ingrediënten toe aan het mengsel. Roer dit met een spatel goed door elkaar zodat het mengsel zich aan elkaar gaat hechten en je de traditionele cruesli klonten krijgt.

4. Schudt de cruesli op een bakplaat en schuif hem in de oven.

Cruesli-zelf-maken-2

5. Roer het mengsel na 15 minuten even om en bak het nog 15 minuten.

6. Als de cruesli mooi goud/bruin is, zet je de oven uit en laat je de bakplaat met de cruesli in de oven afkoelen. Hierdoor wordt hij lekker knapperig.

7. Doe de cruesli in een luchtdichte pot, en jij kunt tot wel drie weken genieten van heerlijke, zelfgemaakte, knapperige cruesli. Al moet ik eerlijk toegeven, ik red het niet om er drie weken mee te doen 😉

Cruesli-zelf-maken-3

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s