Recept: Ossobucco met Risotto à la Milenese

Gezond? Nee niet echt… Lekker? JA! De boog kan niet altijd gespannen zijn, dus af en toe uit de band springen met een wat calorie-rijkere maaltijd moet kunnen. Maar als je dan een keer zondigt, doe het dan goed en ga geen verlepte kroket uit de muur trekken. Heb je even de tijd en heb je zin in een lekker bord vol comfort food? Maak dan eens deze lekkere Ossobucco á la Hoefsie!

Recept-ossobucco-a-la-milanese

Ossobucco met Risotto à la Milanese

Ik moet toegeven dat ik iets ben afgeweken van het oorspronkelijke recept. Dit traditionele gerecht wordt al jarenlang gegeten in Italië en normaliter wordt er kalfsschenkel voor gebruikt. Ik heb in dit recept gekozen voor runder riblappen. Een prima vervanger, waar ook je portemonnee iets blijer van wordt 😉 Ik heb meerdere recepten bekeken, en besloten om er een beetje mijn eigen draai aan te geven. Dus hij is niet alleen à la Milanese, maar ook à la Hoefsie!

Ingrediënten

Voor de ossobucco heb je nodig:

 • ongeveer 1 kilo runder riblappen
 • 5 stengels bleekselderij
 • 250 ml droge witte wijn
 • 250 ml runderbouillon
 • 4 eetlepels bloem
 • 1 winterwortel
 • 2 tenen knoflook
 • 5 tomaten
 • 15 gram boter
 • 1 grote ui
 • 2 laurierblaadjes
 • Zout en peper naar smaak

Voor de risotto heb je nodig:

 • 75 gram risottorijst per persoon
 • Saffraan
 • Witte wijn
 • 1 groentebouillon blokje
 • Parmezaanse kaas naar smaak
 • 1 klontje roomboter

Aan de slag!

Ik moet er even bij zeggen dat dit echt een gerecht is dat je voor veel personen kunt maken, omdat het proces best arbeidsintensief is. Mocht je geen grote groep eters voorhanden hebben maar toch zin hebben in dit heerlijke stoofvlees? Je kunt natuurlijk ook altijd een of meerdere porties invriezen.

1. Snijd de riblappen zodat je vier even grote stukken overhoudt. Bestrooi ze met de bloem en kruid ze met wat peper en zout. Smelt de boter in een grote braadpan en bak de riblappen om en om bruin. Haal het vlees uit de pan en laat het even rusten op een bord.

2. Ontvel de tomaten. Snijd ze daarna in stukjes, net als de knoflook, ui, bleekselderij en wortel.

3. Doe wat olie in de braadpan, fruit de knoflook en de ui en voeg daarna de overige groenten toe. Leg daarna de riblappen op de groenten en blus het geheel af met de wijn en de bouillon. Breng het geheel aan de kook, en draai daarna het gas naar een lage stand.

4. En nu is het moment aangebroken waarop je even een krantje kan lezen, je nagels te lakken of om alvast een lekker glas wijn in te schenken en even te relaxen. Ga niet al te ver van het fornuis vandaan, zodat je af en toe eens een blik in de pan kunt werpen om te checken of alles nog volgens plan verloopt.

5. Na ongeveer 2 uur is het vlees lekker gaar gesudderd, neem het uit de pan en trek het met twee vorken uit elkaar zodat je wat kleinere stukjes vlees krijgt. Doe het niet meteen terug in de saus!

6. Pureer met de staafmixer de saus. Als je wilt dat er nog wat grovere stukken groenten in de saus zitten, haal je die vantevoren even uit de pan en leg je ze bij het vlees. Als de saus naar wens in, voeg je het vlees en de groenten weer toe. Laat het geheel nog een kwartiertje op een laag vuur sudderen.

7. Nu kun je beginnen met de risotto! Dit is het deel van het recept dat het geheel eigenlijk iets ongezonder maakt 🙂 Dat komt omdat een risotto eigenlijk het lekkerst is met een goede klont roomboter erdoor. Je kunt het uiteraard ook weglaten, maar dan is het resultaat toch net iets minder smakelijk.

8. Doe wat boter in de pan. Bak de rijstkorrels tot ze glazig geworden zijn, en blus ze af met de witte wijn. Zorg dat de korrels net onder staan.

9. Voeg het bouillonblokje en de saffraandraadjes toe aan de rijst, en giet steeds er een klein beetje water bij. Wacht telkens tot de rijst al het vocht heeft opgenomen voordat je weer nieuw water toevoegt. Herhaal deze stappen tot de rijst gaar is.

10. De laatste stap: voeg de Parmezaanse kaas en de boter toe aan de rijst en roer het geheel lekker door. Nu kun je gaan uitserveren: schep de risotto op een bord en voeg een lekkere schep Ossobucco toe. Neem er een lekker glas wijn bij en dan is het genieten geblazen! Buon appetito!

Recept-ossobucco-a-la-milanese

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s