His & Hers: Bloemkool op twee manieren

Een huisgenoot hebben die totaal andere smaken en eet-routines heeft dan ik: dat heb ik de afgelopen maanden aan den lijve ondervonden. Het heeft mij best en tijdje geduurd om hier een weg in te vinden. Toch lukt het me steeds beter, en via deze weg hoop ik ook anderen te inspireren met wat tips en trics om beiden lekker te kunnen eten, maar toch niet elke avond twee compleet verschillende gerechten op tafel te zetten.

Bloemkoolsalade-ottolenghi-hoefsie-2

Vandaag staat er bloemkool op het menu, een perfecte groente om makkelijk op meerdere manieren te kunnen bereiden.

Bloemkool: twee bereidingen

Bloemkool is een heerlijke veelzijdige groente. Tegenwoordig in foodie land wordt bloemkool veelal gebruikt als rijst/meel/couscous vervanger door hem in de keukenmachine helemaal fijn te hakken. Maar ik moet heel eerlijk zeggen dat ik bloemkool gewoon in zijn normale vorm en textuur ook heerlijk vind.

Wie ook fan is van bloemkool, is Yotam Ottolenghi. Tenminste, daar ga ik vanuit aangezien hij de meest heerlijke smaakcombinaties verzint met deze witte kool. Maar laat deze voedselkunstenaar nu net iets te exotisch zijn voor mijn roomie, wat nu?

Nou, heel simpel. Je maakt gewoon twee bereidingen! Dat is namelijk helemaal niet zo moeilijk, en als je mijn tips volgt dan heb je zo door hoe je die twee bereidingen op tafel zet zonder al teveel pannen vies te maken.

Aan de slag!

Ik heb voor mijn vriend gewoon een ouderwetse bloemkool met wat kaas, gebakken aardappelen en een visje gemaakt. Die vis heb ik zelf ook gegeten, met daarbij de overheerlijke bloemkoolsalade van Ottolenghi.

Je hebt hiervoor nodig:

  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 eetlepel (appel)azijn
  • 1 halve eetlepel grove mosterd
  • 60 ml olijfolie
  • 1 bloemkool
  • 150 gram spinazie
  • 10 snoeptomaatjes
  • 2 theelepels (verse) dille
  • 2 stukken vis
  • 3 kleine of 2 grote aardappels

Even een kleine kanttekening: de ingrediënten voor de dressing zijn voor 1-2 personen. Met deze hoeveelheden heb ik één goede diner portie kunnen maken, en één kleine lunchvariant voor the day after. Houd hier dus rekening mee als je de salade voor meerdere personen wilt maken.

Bloemkoolsalade-ottolenghi-hoefsie-1

1. Schil de aardappels en kook ze even kort. Hierdoor zijn ze sneller gaar. Bak ze vervolgens lekker goud krokant in een koekenpan.

2. Maak de dressing: hak de kappertjes en de knoflook fijn, voeg de azijn, zout en peper toe en voeg tot slot langzaam de olijfolie toe. Mix het goedje door elkaar totdat een wat dikkere saus ontstaat.

3. Snijd de bloemkool in roosjes, en kook ze gaar. Ik heb ‘mijn’ deel bloemkool zo’n 3 minuten gekookt, want ik houd wel van een bite. Ik heb dus na drie minuten met een schuimspaan de helft van de bloemkool uit de pan gehaald, en de rest nog even 5 minuten door laten garen.

4. Scheur de spinazie in stukken, snijd de tomaatjes door de helft en voeg de dille toe. Mix dit even door elkaar, en voeg ten slotte de bloemkool en de saus toe.

5. Kruid de vis met wat peper en zout, en bak hem gaar in een koekenpan.

6. Klaar ben je! Zo zie je maar weer dat je met niet al teveel extra moeite, toch kunt kijken hoe je allebei het eten voor je neus krijgt wat je het lekkerst vindt.

Enjoy!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s