Recept: Rabarber Suikerbrood Festijn

Op zich ben ik geen al te grote fan van zoete toetjes, maar dit is de uitzondering waar ik graag een deel van mijn hoofdgerecht voor laat staan. Of eigenlijk: waar ik mijn broekknoop stiekem voor los doe want dat hoofdgerecht gaat er bij mij eigenlijk ook altijd compleet in 🙂

Helaas kun je dit toetje niet het hele jaar door eten, de hoofdpersoon van dit gerecht is namelijk erg seizoensgebonden. Ik heb het natuurlijk over rabarber! Het gekke rood/groene zusje van bleekselderij.

Rabarber klinkt eigenlijk als iets van vroeger. Ik krijg het niet vaak voorgeschoteld als ik bij iemand ga eten, en ik maakte het eigenlijk zelf ook bijna niet. Totdat ik dit toetje proefde… Oh My God! Het is echt de perfecte combinatie: een zuurtje, een zoetje, een crunchy bite, en daarbij ook nog een combinatie van warm en koud. Top! En het is ook nog eens super makkelijk om te maken!

Ingrediënten

Voor een portie voor 4 personen heb je nodig:

  • 1 kilo rabarber, schoongemaakt (je hoeft hem niet perse te schillen)
  • 50 gram bruine suiker
  • 1 sinaasappel, het sap en de rasp van de schil
  • 6 dikke plakken suikerbrood
  • Slagroom (as many as you like :D)

Aan de slag!

1. Verwarm de oven op 200 ºC. Was de rabarber, schil hem als je dat wilt, en snijd hem in kleine stukjes. Je hoeft de rabarber dus niet perse te schillen.

2. Doe de rabarber in de pan met de sinaasappelsap, de sinaasappelrasp en de suiker. Breng het mengsel aan de kook, laat het 5 minuten zachtjes doorkoken met de deksel op de pan. Kook de rabarber daarna nog even 5 minuten door met de deksel van de pan.

Processed with VSCOcam with f2 presetProcessed with VSCOcam with f2 preset

3. Je zult zien dat het frisse groene pannetje langzaam verandert in een bruin prutje. Zo op het eerste gezicht ziet dat er niet heel denderend uit, maar de smaak is goddelijk, believe me! Doe de rabarber in een ovenschaal, en bedek hem met de suikerbrood blokjes.

5. Schuif de ovenschaal in het midden van de oven en bak het geheel in 15-20 minuutjes totdat de stukjes suikerbrood lekker goudbruin en knapperig zijn.

Processed with VSCOcam with f2 preset

6. Klaar is Kees! Voor je staat een super lekker toetje waar jij en je diner gasten hun vingers bij zullen aflikken. Serveer het op een gezellig bordje en maak het geheel af met een klodder slagroom.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Er is één nadeel aan dit toetje: er blijft zelden een portie over waar je de volgende dag van kunt genieten 😉

Advertenties

Een gedachte over “Recept: Rabarber Suikerbrood Festijn

  1. Tante Stien zegt:

    Lieke dit ga ik zeker maken . Want mijn buurvrouw ( je moeder kent ze wel Nel Linders) heeft al verschillende keren gevraagd of ik wat rabarber wil hebben. Bedankt voor het recept. Gr tante Stien

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s