Recept: BBQ Bier Kip

Het BBQ seizoen is in volle gang, dus dat betekent veel gezelligheid, lange avonden en veel VLEES. Mijn huisgenoot is hier dol op en steekt als echte vleesliefhebber graag de kolen aan. Hoewel ik altijd degene ben in huis die nieuwe gerechten wil bedenken en uitproberen, kwam tot mijn grote verrassing mijn vriend een keer met een nieuw recept! Dus ditmaal geen standaard hamburger/speklapje/worst op de BBQ, maar een parmantig kippetje met een blik bier in haar achterste!

Kip-BBQ-Hoefsie-1

Je ziet het momenteel echt veel voorbij komen, kip van de grill. De kip-restaurants schieten als paddenstoelen uit de lucht, en je ziet op elke straathoek wel een tentje dat lekker sappige kippetjes aan het spit heeft hangen. Op zich superlekker allemaal, maar je kunt zo’n heerlijke kip met een lekkere houtskoolsmaak ook erg makkelijk thuis maken. Heb je een bbq en wil je je gasten eens verrassen? Maak dan dit lekkere kip-recept.

Ingrediënten

Voor 4 tot 6 personen heb je nodig:

  • 1 hele (biologische of scharrel)kip
  • 1 blikje palm (of een ander biertje dat je lekker vindt)
  • 1 portie kruidenmix, bestaande uit: 1 theelepel oregano, 1 theelepel rozemarijn of tijm, 1 theelepel gemalen komijn, 2 theelepels paprikapoeder, 2 tenen fijngehakte knoflook, 3 eetlepels olijf olie, zout en peper.

Aan de slag!

1. Leg de kip op een aluminium wegwerp schaal. Wrijf de kip (zowel de buitenkant als de binnenkant) in met het kruidenmengsel, dek het af met wat folie en laat het minimaal een half uur in de koelkast staan. Hoe langer je de kip laat intrekken, hoe lekkerder. Laat ondertussen de bbq warm worden. Je kunt beter briketten dan houtskool gebruiken, omdat briketten langer warm blijven.

2. Zet de kip rechtop (op haar billen zeg maar) en bind de poten aan elkaar met wat opbind-touw. Let op: gebruik niet zomaar elk willekeurig touw, want niet elk touw kan tegen de hitte.

3. Nu komt het leukste taakje: drink of giet het blikje bier voor ongeveer 1/3 leeg, en schuif de bips van de kip eroverheen. Laat ongeveer 1 à twee centimeter vrij.

4. Plaats nu de aluminium schaal met de kip erop tussen de kolen van de bbq. Een uiterst gevaarlijk klusje, dus zorg dat je je poten niet verbrand. Zoek dus even een hulpje in huis om het met z’n tweeën te doen. Zet de schaal niet op de kolen, maar zorg dat hij op een vlakke ondergrond staat. De kolen kun je als de kip staat, tegen de schaal aan duwen.

Kip-BBQ-Hoefsie-2

5. Zet tot slot het deksel op de bbq (oh ja voor dit recept heb je dus wel een bbq met deksel nodig) en laat de kip in ongeveer 90 minuten gaar worden. Let op: niet tussendoor spieken! Dan verlies je veel warmte. Na 75 min mag je voor het eerst kijken of alles nog goed gaat.

6. Is de kip klaar? Dan komt het volgende levensgevaarlijke klusje: haal de kip van de bbq (voorzichtig! weer beter even met z’n tweeën) en verwijder het blik bier (pas op, heet!!). Leg de kip vervolgens op een mooi bord, dek het af met aluminium folie en laat het even een kwartiertje rusten.

Kip-BBQ-Hoefsie-3

En het eindresultaat? Een super mals kippetje, met de smaak van rook en bbq tot diep in haar poriën. Lekker met een goed gevulde salade en wat gegrilde groenten van de bbq. Als je nog geen bbq had dan zou je hem wel aanschaffen na het lezen van dit recept 😉

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s