Meatless Monday: Aubergineflapjes

Maandag, balansdag! Ik probeer op deze dag altijd mijn portie vlees over te slaan, en voor een vega-hap te kiezen. Zo’n lichte maaltijd kan ik altijd wel gebruiken na het weekend 🙂

Vandaag ga ik aan de slag met aubergine, het meest veelzijdige stukje groente. Of zoiets dus..  Aubergine-Flapjes-Hoefsie-2

Als ik vlees of vis weglaat uit mijn maaltijd, probeer ik altijd wel voor ‘vullende’ groenten te gaan in een recept. Aubergine is zo’n groente, en je kunt er ook nog eens alle kanten mee op. Om het gerecht lekker smeuïg te maken, heb ik er ook nog eens wat kaas doorheen gedaan. Op deze manier kun je prima een dagje per week zonder vlees, toch?

Ingrediënten

Dit heb je nodig voor twee personen:

  • 2 middelgrote aubergines
  • 2 tomaten
  • 1 bol mozzarella
  •  200 gram spinazie
  • 1 teen knoflook
  • 1 handvol geroosterde pijnboompitten
  • pesto

Aan de slag!

1.Verwarm de oven voor op 180 °C

2. Snijd de aubergine in de lengte in plakken van ongeveer 0,5 – 1 cm dik. Het handigste is om dit met een mandoline te doen, maar met een goed scherp mes lukt het ook. Breng ze vervolgens op smaak met wat peper en zout.

3. Bak de plakken aubergine kort in een koekenpan op hoog vuur. Ze moeten niet te gaar zijn, maar je moet ze wel dubbel kunnen klappen zonder dat ze scheuren.

4. Roerbak daarna de spinazie met het teentje knoflook (geperst) in een beetje olijfolie, totdat de spinazie geslonken is.

5. Snijd de tomaten en de mozzarella in dunne plakken.

6. Nu kan het ‘bouwen’ van de flapjes beginnen. Besmeer een plak aubergine met pesto, leg op de onderste helft wat spinazie, een plak tomaat en een plak mozarella, strooi er wat pijnboompitten overheen en klap de andere helft van de aubergine eroverheen. Herhaal dit totdat alle aubergineflapjes gemaakt zijn, en leg ze in een ovenschaal.

7. Schuif de ovenschaal in het midden van de oven, en bak de flapjes ongeveer 15 minuten tot de mozzarella lekker begint te smelten. Klaar ben je!

Aubergine-Flapjes-Hoefsie-3

Serveer de aubergine met wat lekkere zoete aardappelfrieten of met een frisse, zomerse salade en je hebt een prima vleesloze maaltijd 🙂

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s