Recept: Charlotte Russe

Ok, dit is misschien wel de meest spectaculaire taart qua uiterlijk die ik ooit gemaakt heb. En dat terwijl de bereiding mega simpel is. Typische gevalletje win-win. Dus heb je weinig tijd, maar wel een gelegenheid waarbij je je diner gasten wilt imponeren? Dan is dit een recept voor jou!

charlotte-rousse-3

Een Charlotte Russe is een welbekend nagerecht waarbij een pudding achtige massa in een schil van brood, koek of cake. Zoals je ziet heb ik gekozen voor lange vingers, kwark en rood fruit. Wel heb ik een twist aangebracht: ik heb de bodem gemaakt van country cookies, ipv lange vingers. Onder te tiramisu vind ik ze heerlijk, maar onder zo’n taart vind ik een bodem van lange vingers erg zompig. Vandaar dat ik gekozen heb voor een wat knapperige variant.

Het mooie aan deze taart is, dat hij niet eens zo heel slecht is. Ik heb magere kwark, vers fruit en maar 50 gram suiker gebruikt. Ok, de slagroom en de bodem zijn iets minder goed voor je, maar af en toe mag je jezelf wel eens verwennen als je iets te vieren hebt, toch?

Ingrediënten

  • 1 pak lange vingers
  • 8 country cookies
  • 50 gram boter
  • 500 gram kwark
  • 2 eetlepels citroenrasp
  • 250 ml slagroom
  • 50 gram suiker
  • 5 blaadjes gelatine
  • 200 gram rood fruit (aardbeien, blauwe bessen, frambozen, bramen o.i.d.)

Gebruik een springvorm van 20 cm doorsnee.

Aan de slag!

1. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Stamp de koekjes fijn in een vijzel of maal ze fijn in een keukenmachine. Mix de koekkruimels met de gesmolten boter en giet het in een met bakpapier beklede bakvorm. Stamp de bodem goed aan met de achterkant van een lepel en bak de bodem in 10 minuutjes af in de oven. Zet hem daarna even apart om wat af te koelen.

2. Laat de gelatineblaadjes 5 minuten weken in koud water. Klop ondertussen de kwark even los, en voeg de citroenrasp toe. Hierdoor wordt hij heerlijk fris.

3. Klop vervolgens de slagroom met de suiker, maar niet helemaal stijf. Spatel de slagroom vervolgens door de kwark.

4. Smelt de gelatineblaadjes in een pannetje met een scheutje water. Laat iets afkoelen. Ondertussen kun je beginnen met het rangschikken van de lange vingers. Zet ze aan de zijkant van de springvorm en druk ze lichtjes in de bodem. Het is soms een beetje een gehannes, want ze vallen soms om. Maar: denk aan het eindresultaat, alles voor het mooie plaatje!

5. Als de gelatine iets is afgekoeld, spatel hem dan door de kwark. Vul de taart met het kwarkmengsel. Pureer daarna ongeveer driekwart van het fruit, en giet dit ook over de taart. Laat dit 2 à 3 uur opstijven in de koelkast.

6. Wanneer je de taart gaat serveren, kun je hem nog mooi decoreren met het laatste beetje fruit. Strik een mooi lintje om de taart en smullen maar!!

charlotte-rousse-2 charlotte-rousse-4

Advertenties

Een gedachte over “Recept: Charlotte Russe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s