Recept: Gezonde Courgette Citroen Cake

Ik had het al op mijn facebookpagina aangekondigd: ik zou een niet-voor-de-hand-liggend courgette recept gaan maken. Normaal gesproken zou je denken: “volgens mij zijn hier twee recepten door elkaar gehaald”, maar het klopt echt: ik heb een zoete cake gebakken met courgette. Dat wil jij natuurlijk wel eens met eigen ogen aanschouwen, dus lees snel verder!

Courgette-citroen-cake-hoefsie-2

Ik had al eens vaker gelezen dat courgette/kikkererwten/aubergines wel eens gebruikt werden in zoete baksels. Hierdoor maak je dit soort traktaties toch een stukje gezonder. Het is niet de bedoeling dat je de courgette duidelijk proeft in deze cake, zijn functie is om de cake te voorzien van een luchtige structuur.

Maar is deze cake nou echt gezond? Nee niet echt. Er zit nog steeds suiker en vet in. Nu hoor ik je denken: waarom zou je je dan in godsnaam dit soort werkzaamheden op de hals halen als dit lekkernijtje niet eens gezond is? Nou, het is wel ‘gezonder’ dan een plak kleffe hotelcake uit de supermarkt. Waarom? Nou allereerst zorgt de courgette voor een luchtige structuur, die normaal bereikt wordt door de boter en de suiker. Een normaal cake recept bestaat uit gelijke delen (boter, suiker, eieren, bloem). In dit recept gebruik je bijvoorbeeld de helft aan eieren, boter en suiker, omdat de courgette hun werkzaamheden overneemt.

Genoeg geluld, hij is gewoon mega lekker dus je moet hem vooral gaan maken.

Ingrediënten

Voor een hele cake (ongeveer 12 plakjes) heb je nodig:

  • 260 gram (volkoren)bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 eieren
  • 120 ml kokos- of olijfolie
  • 100 gram suiker
  • 120 ml karnemelk
  • sap van 1 citroen
  • rasp van 1 citroenschil
  • 150 gram geraspte courgette (een kleintje dus)

Aan de slag!

1. Verwarm de oven voor op 175°C

2. Mix de bloem met het zout en het bakpoeder in een kom. Zet deze even weg.

3. Kluts de eieren met de suiker in een andere kom. Voeg daarna alle andere ‘natte’ ingrediënten toe (ook de citroenrasp), klop dit even met een vork goed door elkaar, en schep uiteindelijk de courgette erdoor. Je hoeft de schil niet van de courgette af te halen.

4. Meng het natte deel met het droge deel, en je zult meteen zien dat je beslag echt op een ouderwets cakebeslag lijkt!

5. Bekleed een cakevorm met bakpapier (anders blijft hij echt plakken in de vorm, en dat zou zonde zijn), en giet het beslag erin. Schuif de cake in de oven voor ongeveer 40-45 minuten. Check even of hij gaar is, door een saté prikker of breinaald in de cake te prikken. Als er geen prut meer aanzit, is hij gaar.

Courgette-citroen-cake-hoefsie-1

6. Laat de cake even goed afkoelen voordat je hem gaat snijden (wees geduldig!). Et voilá, je courgette baksel is klaar! Uitdelen maar (of alles zelf opeten). Ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden.

Heb je nou nog meer tips om baksels gezonder te maken, stuur me een berichtje!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s