Recept: Pompoen met Boerenkool

Ik heb een haat/liefde verhouding met de herfst. Haat aan regen, aan pluizig onhandelbaar haar, aan met handschoenen aan je telefoon proberen op te nemen, aan fietslampjes die weer nodig zijn maar die ik altijd vergeet mee te nemen, aan vertraging met de trein door blaadjes op het spoor. Liefde voor gezellig binnen zitten, voor kaarsjes aansteken in huis, voor warme truien waar je in kan wonen, en voor eten. Heel Veel Eten. Stoofpotjes, stamppot, speculaasbrokken, erwtensoep, allemaal fijne gerechten om je te wapenen tegen de kou van buiten. Mijn favoriet in dit seizoen is toch echt de pompoen. Daar kun je alle kanten mee op. Bijvoorbeeld door er een lekkere lauwwarme herfstsalade van te maken!

recept-pompoen-boerenkool-salade-hoefsie-1

Het is bijna Halloween, dus pompoenen in overvloed! Lekker als soep, in een stoofpotje, maar ook in een salade. Probeer het eens uit met dit recept.

Ingrediënten pompoen boerenkool salade

Voor 3 ruime porties heb je nodig:

  • 1 kleine pompoen
  • 400 gram boerenkool (ik gebruikte cavolo nero, de grote broer van boerenkool, verkrijgbaar bij Albert Heijn).
  • 50 gram gedroogde cranberry’s, fijngehakt
  • 1 handjevol noten (ik gebruikte pijnboompitten, maar denk dat iets stevigere noten zoals hazelnoten of pecannoten lekkerder zijn)

Voor de dressing gebruikte ik:

  • 1 theelepel honing
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel (appel)azijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 scheutje citroensap

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Snijd de pompoen in vieren, verwijder de pitten, draden en schil. Snijd de pompoen daarna in plakken. Besprenkel de pompoen partjes met een beetje olijfolie en zout, leg ze op een bakplaat en schuif ze voor ongeveer 30 min in de oven.
  3. Maak ondertussen de dressing door alle ingrediënten bij elkaar te voegen en te mengen. Voeg eventueel nog wat peper en zout toe naar smaak.
  4. Bak de boerenkool in een koekenpan totdat hij geslonken is (ongeveer 5 -8 min). Leg de boerenkool vervolgens op een schaal.
  5. Als de pompoen partjes klaar zijn, verdeel ze dan over de boerenkool. Sprenkel de dressing eroverheen en strooi de cranberry’s en noten over de salade. Meer hoef je niet te doen!

recept-pompoen-boerenkool-salade-hoefsie-2

Ik heb er zelf een stukje kip bij gegeten, maar je kunt ook wat blokjes fêta of geitenkaas door de salade mengen voor een iets stevigere salade. Toch best fijn die herfst….

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s